Het verschil tussen shared hosting, VPS hosting en Dedicated Hosting

Webhost providers bieden verschillende vormen van hosting aan. Hoe weet je nu precies welke vorm je nodig hebt? Naargelang het soort bedrijf en de aard van je website, is de ene vorm van hosting meer geschikt voor je onderneming dan de andere. En wat zijn dan precies de voor- en nadelen? Ook deze hangen af van de vorm van hosting die je kiest. Hieronder vind je alvast een overzicht van drie veel voorkomende vormen van hosting.

Shared Hosting

Shared hosting laat je toe een zekere hoeveelheid ruimte te huren op een server. Deze ruimte is sterk afhankelijk van de grootte van je pakket (de diensten die je wenst van de hosting provider). De naam zegt het al zelf: de server wordt niet alleen door jou gebruikt, maar ook door andere bedrijven die van dezelfde diensten kunnen genieten als jijzelf.

Aangezien het een server betreft die gehuurd kan worden door meerdere partners, zal dit ook een lager prijskaartje met zich meebrengen tegenover andere vormen van hosting. Heb je een kleine website, bestaande uit bijvoorbeeld slechts een homepage? Dan is shared hosting zeker het overwegen waard! Je kan én gebruik maken van de diensten van een professioneel bedrijf én dit tegen een betaalbare prijs.

Wat is VPS hosting

VPS Hosting

Een virtual private server - afgekort VPS - is een fysieke server, dewelke is opgedeeld in diverse kleinere servers, virtuele servers wel te verstaan. Het allergrootste voordeel van dit type hosting is dat het hele systeem rondom de VPS heel makkelijk te hanteren is. Wil je je eigen software bijhouden en installeren? Een VPS hosting laat je dit zonder meer toe. Dien je regelmatig bestanden te uploaden? Ook dit vormt geen enkele probleem voor een VPS hosting. Met dit type hosting zal je amper hinder ondervinden van beperkingen!

Een VPS hosting heeft een relatief laag prijskaartje en werkt kostenbesparend. Bovendien biedt het je de mogelijkheid om verscheidene (bedrijfs)websites op één en dezelfde server gescheiden van elkaar te laten functioneren. Heb je dus een website die veel tijd vraagt? Beschikt je bedrijf over een site met hoge eisen? Dan is VPS hosting zeker het overwegen waard!

Dedicated hosting

Dedicated hosting laat je toe een volledig eigen server te huren. Je bent bijgevolg de enige gebruiker van deze server, wat je een complete controle biedt wat betreft de installatie van de server in kwestie. Bij dedicated hosting ben jijzelf verantwoordelijk voor de software (denk hierbij aan applicaties en het bijhorende besturingssysteem) en staat de webhost in voor de hardware (de server). Ook voor het onderhoud, voor de herstellingen en voor de updates ben je geheel zelf verantwoordelijk.

Over het besturingssysteem en de software hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken, aangezien deze meestal standaard wordt opgeleverd. Tenminste als je een degelijke webhost hebt gekozen, wat zich natuurlijk ook uit in het prijskaartje dat eraan vast hangt. Deze prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het netwerk, van de specificaties van de server en van de maandelijkse hoeveelheid traffic.

Vertegenwoordigt je website een relatief groot bedrijf? Dan is dedicated hosting voor jou de ideale oplossing!

Eender welk type hosting je kiest, het is eerst en vooral van belang dat je goed nadenkt over wat je precies wenst te bereiken met je website: wat is je doelpubliek, wat zijn je te bereiken goals en ga zo maar verder. Het zal je keuze bij je zoektocht naar de geschikte hosting zeker vergemakkelijken!