Wat is web hosting in de "cloud"?

Steeds meer duikt de term 'cloud hosting' op. Je hoort het weleens oprakelen bij je collega's of misschien heb je er wel eens iets vaak over gelezen. Nu Je zelf op zoek bent naar de geschikte hosting provider, is het uiteraard van belang dat je een goed idee hebt over de verschillende vormen van hosting, alsook dus van cloud hosting. Hieronder vind je meer informatie terug omtrent hosting in de 'cloud'.

Cloud Hosting

Wat is een cloud?

Zoals je al wel zal weten, is de term cloud het Engelse woord voor wolk en dat is precies waarmee Cloud hosting vaak gesymboliseerd wordt. Het verwijst naar het wereldwijde web, dat je oneindig veel informatie aanreikt.

Bij cloud hosting worden er verscheidene servers aan elkaar vastgekoppeld tot één grote werkruimte. Van dit platform kan je een deel huren, waarvan dan weer een virtuele server wordt gemaakt. Deze virtuele server heeft je een groot aantal voordelen te bieden, waaronder je hieronder een aantal opgesomd krijgt op een rijtje. Een enorm groot voordeel is echter wel dat slechts één centrale plaats in de cloud beschikt over je bestanden, dewelke een SAN wordt genoemd en in het leven werd geroepen enkele en alleen om je bestanden een plek te geven. Dit brengt nog meer voordelen met zich mee: veiligheid en snelheid!

Voordelen op een rijtje

Cloud hosting biedt tal van voordelen; hieronder vind je enkele van hen:

 1. Wereldwijde beschikbaarheid.
  Je webhost staat in voor alle zware verrichtingen, waardoor je eigen computer niet meer afziet van beperkingen met betrekking tot het opslagvermogen en andere zaken. Bovendien hang je niet meer vast aan één en dezelfde computer: je bestanden zijn overal ter wereld beschikbaar!
 2. Een efficiënt kostenplaatje.
  Je hoeft geen schrik te hebben voor overmatige betalingen, aangezien je enkel je portefeuille dient te openen voor wat je daadwerkelijk hebt verbruikt en dit zonder enige voorgaande investeringen of kosten.
 3. Flexibiliteit.
  Een meeste cloud hosting biedt het haast onuitputtelijk en geautomatiseerd vermogen. Het vergt haast geen voorafgaande kennis, aangezien alles zichzelf uitwijst. Wil je de resources verhogen of een server toevoegen? Dit kan met een simpele druk op de knop. Het laat je toe inzicht te verwerven in het verkeer, zonder andere beslommeringen en hindernissen.
 4. Geruststelling.
  Je documenten en bestanden zijn in veilige handen van je hosting provider. Deze staat in voor al het onderhoud en voert ook alle updates uit, zonder dat je je over iets zorgen hoeft te maken.

Voor wie is cloud hosting geschikt?

Cloud hosting is eenvoudigweg geschikt voor iedereen die beschikt over een website en op zoek is naar een vorm van hosting. Het biedt gelijk wie een tal van voordelen op, ongeacht het type website, vandaar de steeds stijgende populariteit.

Wees bij je zoektocht naar een cloud hosting provider echter steeds op je hoede. Er zijn vandaag de dag verscheidene hosting providers aanwezig op de markt met betrekking tot cloud hosting. Er zijn echter grote verschillen te bespeuren. Sommigen maken bijvoorbeeld gebruik van tragere servers om de prijs te drukken, wat allesbehalve nuttig is voor je website. Maak geen overhaaste beslissingen en kies voor een hosting partner die je een goede cloud hosting kan aanbieden!